05. 05.
Hokejistou sezony se v loňské sezoně stal Lukáš Sedlák

Také v letošní sezoně Tipsport extraligy došlo na tradiční předávání týmových a individuálních cen. V rámci 28. ročníku ankety byl v Brně vyhlášen Hokejista sezony 2022/2023. Nejprestižnější cenu, o níž rozhodují hlasy samotných hráčů, obdržel Lukáš Sedlák z HC Dynamo Pardubice.

Třicetiletý útočník se na česká kluziště vrátil v rozběhnuté sezoně z NHL a sbíral více než bod na zápas. Ve 24 utkáních základní části nastřílel 15 branek a navrch přidal 12 nahrávek. V deseti duelech play off zapsal dalších pět gólů a tři asistence. I díky jeho bodům získal tým HC Dynamo Pardubice bronzové medaile a Pohár Jaroslava Pouzara pro vítěze základní části.

Vítězem Tipsport extraligy se stali počtvrté za sebou hokejisté HC Oceláři Třinec, ve finálové sérii zvítězili 4:2 na zápasy nad Mountfieldem HK. Do Slezska mířily také čtyři individuální trofeje.

Zdeněk Moták navázal na Václava Varaďu a převzal trofej pro Nejlepšího trenéra. Nejproduktivnějším hráčem Tipsport extraligy se stal Martin Růžička, Nejlepším střelcem Marko Daňo a Cena Václava Paciny pro Nejlepšího hráče Generali Česká pojišťovna play off TELH putovala do rukou dalšího útočníka Daniela Voženílka.

Nejlepším brankářem se stal Aleš Stezka z HC VÍTKOVICE RIDERA, Nejlepším obráncem Uvis Janis Balinskis z klubu Bílí Tygři Liberec. Statistiku Radegast Index, měřící bojovnost hráčů, ovládl bek Richard Nedomlel, který v sezoně hrál za Mountfield HK i Bílé Tygry Liberec.

Nováčkem sezony byl vyhlášen Eduard Šalé, útočník HC Kometa Brno získal Cenu Otakara Černého. Jako Nejlepší hráč utkání byl nejčastěji vybrán jeho spoluhráč Dominik Furch. Zkušený brankář vyhrál i anketu Zlatá helma Komerční banky, fanoušky letos nejvíce zaujal jeho březnový zákrok.

Počtvrté se udělovala Cena za oddanost hokeji pro hráče, který dokázal skloubit oddanost hokeji, vytrvalost, sportovní přístup, nebo si prošel těžkou životní zkouškou. Po Jiřím Průžkovi, Petru Vránovi a Zbyňku Irglovi ji získal útočník HC Sparta Praha a BK Mladá Boleslav Daniel Přibyl.

V sezoně 2022/23 jsme poznali také nejlepší tým Enyaq Hockey League, titul znovu obhájili gameři HC Dynamo Pardubice. Pohár pro vítěze Chance ligy získal tým PSG Berani Zlín, který v následné baráži o Tipsport extraligu podlehl Rytířům Kladno. Nedílnou součástí hokejových zápasů jsou i rozhodčí, tím nejlepším byl letos hlavní Antonín Jeřábek.

VÝSLEDKY:

Vítěz Tipsport extraligy: HC Oceláři Třinec

Pohár Jaroslava Pouzara pro vítěze základní části:
HC Dynamo Pardubice

Hokejista sezony Tipsport extraligy:
Lukáš Sedlák (HC Dynamo Pardubice)

Nejlepší hráč Generali Česká pojišťovna play off TELH
Cena Václava Paciny (MF Dnes):
Daniel Voženílek (HC Oceláři Třinec)

Nejproduktivnější hráč Tipsport extraligy:
Martin Růžička (HC Oceláři Třinec)

Zlatá helma Komerční banky: Dominik Furch (HC Kometa Brno)

Vítěz Radegast indexu:
Richard Nedomlel (Mountfield HK/Bílí Tygři Liberec)

Nejlepší střelec (Deník Sport): Marko Daňo (HC Oceláři Třinec)

Nejlepší obránce (Blesk): Uvis Janis Balinskis (Bílí Tygři Liberec)

Nejlepší brankář (Právo): Aleš Stezka (HC VÍTKOVICE RIDERA)

Nejlepší trenér (ČTK): Zdeněk Moták (HC Oceláři Třinec)

Nejlepší nováček – Cena Otakara Černého (Česká televize):
Eduard Šalé (HC Kometa Brno)

Nejlepší hráč utkání: Dominik Furch (HC Kometa Brno)

Nejlepší rozhodčí: Antonín Jeřábek

Cena za oddanost hokeji (O2 TV):
Daniel Přibyl (HC Sparta Praha/BK Mladá Boleslav)

Vítěz Chance ligy: PSG Berani Zlín

Vítěz Enyaq Hockey League: HC Dynamo Pardubice.

Fotografie

Petr Coufal, BPA sport marketing