02. 05.
Hokejistou sezony je Milan Gulaš. Mistrovská Kometa má 7 cen

Krátce po skončení dalšího ročníku Tipsport extraligy došlo i na tradiční předávání týmových a individuálních cen. V rámci slavnostního večera byl v hotelu Clarion Congress Hotel Prague vyhlášen Hokejista sezony 2017/18. Nejprestižnější cenu, o níž rozhodují samotní hráči, si při 23. ročníku odnesl útočník Škody Plzeň Milan Gulaš. Zkušený hokejista na pomyslném trůnu vystřídal Michala Vondrku.

Milan Gulaš v základní části zaznamenal 61 bodů za 23 branek a 38 nahrávek. O čtyři body tak překonal klubového spoluhráče Tomáše Mertla a ze slavnostního galavečera si odnesl také ocenění pro nejproduktivnějšího hráče Tipsport extraligy. Na výborné výsledky z dlouhodobé části soutěže navázal ve vyřazovacích bojích, kde v deseti utkáních nasbíral devět bodů.

Plzeň získala další dvě ocenění. K indiánům putoval Pohár prezidenta Českého svazu ledního hokeje pro vítěze dlouhodobé části a cena pro Nejlepšího střelce extraligové sezony 2017/18. Po dvojnásobném vítězi Dominiku Kubalíkovi převzal křišťálový pohár útočník Tomáš Mertl, který v uplynulé sezoně nastřílel v základní části 30 branek a další dvě přidal v play off.

Tradiční předávání týmových a individuálních cen ovládli hokejisté HC Kometa Brno, kteří po 51 let dlouhém čekání slavili podruhé za sebou mistrovský titul a jejich zástupci převzali prestižní Masarykův pohár. Jihomoravané ve finále přehráli hokejisty HC Oceláři Třinec 4:1 na zápasy. Mistři elitní tuzemské soutěže ve středu získali navíc šest individuálních cen.

Cenu Václava Paciny pro Nejlepšího hráče Generali play off Tipsport extraligy získal útočník Martin Erat, Nejlepším trenérem byl vyhlášen Libor Zábranský, Nejlepším obráncem Michal Gulaši a Nejlepším brankářem stejně jako vloni Marek Čiliak. Slovenský gólman s průměrem 1,83 inkasované branky na zápas a úspěšností zákroků 93,53 % patřil k hvězdám play off.

Anketu Zlatá helma SENCOR ovládl počtvrté brněnský hokejista, po Marku Kvapilovi a dvou triumfech Marka Čiliaka letos zaujala fanoušky nejvíc souhra zakončená Martinem Nečasem. Novinkou bylo vyhlášení Nejlepšího juniora DHL extraligy, stal se jím brankář reprezentační osmnáctky Lukáš Dostál, který výrazně pomohl HC Kometa Brno k juniorskému titulu.

Ocenění České televize pro Nováčka roku získal útočník HC Oceláři Třinec Ondřej Kovařčík. Nejlepším hráčem utkání byl nejčastěji, celkem osmnáctkrát, vybrán brankář Aukro Berani Zlín Libor Kašík a statistiku Radegast Index, měřící především bojovnost hráčů, znovu vyhrál důrazný obránce HC Vítkovice Ridera Jan Výtisk, který ovládl pořadí s hodnotou RI 208.

Nedílnou součástí hokejových zápasů jsou také rozhodčí, tím nejlepším byl v uplynulé sezoně zvolen čárový Stanislav Barvíř. Pohár pro vítěze druhé nejvyšší soutěže, která se stejně jako v předchozích ročnících hrála pod názvem WSM Liga, obdrželi zástupci HC Energie Karlovy Vary. Energie uspěla také v následné baráži a po roce slaví návrat mezi tuzemskou elitu.

VÝSLEDKY

Mistr ČR Tipsport extraligy ledního hokeje (Tipsport + Generali): HC Kometa Brno
Pohár prezidenta Českého svazu ledního hokeje (ČSLH): HC Škoda Plzeň
Hokejista sezony Tipsport ELH (Tipsport + Generali): Milan Gulaš (HC Škoda Plzeň)
Nejlepší hráč Generali play off Tipsport ELH – Cena Václava Paciny (MF Dnes): Martin Erat (HC Kometa Brno)
Nejproduktivnější hráč Tipsport ELH (Česká televize): Milan Gulaš (HC Škoda Plzeň)
Zlatá helma SENCOR: Martin Nečas (HC Kometa Brno)
Vítěz Radegast indexu (Radegast): Jan Výtisk (HC Vítkovice Ridera)
Nejlepší hráč utkání (Škoda Auto): Libor Kašík (Aukro Berani Zlín)
Nejlepší střelec (Deník Sport): Tomáš Mertl (HC Škoda Plzeň)
Nejlepší obránce (Blesk): Michal Gulaši (HC Kometa Brno)
Nejlepší brankář (Právo): Marek Čiliak (HC Kometa Brno)
Nejlepší trenér (ČTK): Libor Zábranský (HC Kometa Brno)
Nejlepší nováček (Česká televize): Ondřej Kovařčík (HC Oceláři Třinec)
Nejlepší rozhodčí (ČSLH): Stanislav Barvíř
Nejlepší junior DHL extraligy (ČSLH): Lukáš Dostál (HC Kometa Brno)
Vítěz WSM Ligy (ČSLH): HC Energie Karlovy Vary

radegast_logo_index

LEGENDA K BOJI ZROZENÁ

Extraligová metrika Radegast index byla letos ve své základní části ve znamení více borců, jen jeden z nich se však pyšní titulem Legenda. Jan Výtisk z HC Vítkovice Ridera. Ovládnul pět ze sedmi měsíčních hodnocení, v únoru se po více jak šestitýdenním zranění vrátil do hry, vybojoval si zpět zelenou helmu, symbol bojovníků, a nenechal tak nikoho na pochybách. Po skončení základní části si znovu došel pro celkové vítězství v letošním ročníku Radegast indexu, když dohromady posbíral 208 bodů.

LETOS TO OPRAVDU NEČEKAL

Oficiální statistiku nejvyšší hokejové soutěže, Radegast index, ovládl Jan Výtisk v celkovém hodnocení už potřetí za sebou. Média, fanoušci i soupeři o něm mluví jako o fenoménu, legendě, neskutečném obětavci a bojovníkovi. Není většího bojovníka a osobnosti, které by si soupeři vážili tak jako Jana Výtiska. „Samozřejmě mě to těší, je to potřetí za sebou. Musím ale přiznat, že kvůli zranění, které mě letos doběhlo, jsem to vítězství opravdu nečekal,“ říká Jan Výtisk a pomalu se začíná učit od nestora co do počtu vítězství ve zcela jiné branži, Karla Gotta. V počtu jeho Slavíků má řízný bek ještě co dohánět, protože jeho letošní vítězství je „teprve“ třetí. „Neumím říct, která z výher v Radegast indexu byla nejcennější, protože ke každé vedla jiná cesta. Tu letošní cenu však můžu určitě nazvat nejpřekvapivější,“ přiznává Jan Výtisk.

SHODA NAPŘÍČ KLUBY

Zatímco loni překonal jako první a dosud jediný hráč hranici celkového počtu 400 bodů, letos mu k vítězství stačila zhruba polovina, konkrétně 208. Důvodem bodového poklesu je především úprava mechaniky, kdy se od letošního ročníku všechny úkony hodnotily jedním bodem. Druhý v pořadí Michal Trávníček z Litvínova nasbíral o 27 bodů méně, třetí Michal Gulaši z mistrovské Komety Brno pak nasbíral 159 bodů. Ani brněnský ani litvínovských hráč však nedosáhli na vítězství v měsíčním hodnocení Radegast indexu. To jim v prosinci vyfoukl pardubický útočník Patrik Poulíček, v lednu pak plzeňský mladík David Sklenička. „Nebýt zranění Honzy Výtiska, nikdy bych ocenění nezískal,“ nechal se slyšet Poulíček, který, stejně jako řada dalších hráčů, označil Výtiska za vůbec největšího bojovníka celé extraligy. „Když Honza naskočí na led, může si brankář v klidu přečíst noviny. Je neskutečné, kolik střel zablokuje a vůbec kolik práce zastane,“ vysekl poklonu Výtiskovi obránce Olomouce David Galvas.

PUTOVNÍ KAMENNÁ HELMA

Ocenění za vítězství v Radegast indexu si Jan Výtisk převezme na galavečeru Hokejista sezóny. Stejně jako loni i letos získá šek na pivo Radegast. Výše odměny odpovídá celkovému součtu bodů v letošním Radegast indexu. Letos si tak Výtisk odnese 208 piv. „Samozřejmě už mám rozdělovník, ve velkém podělím tátu a tchána, něco málo pošlu i do kabiny,“ směje se ostravský obránce, který spolu s pivním šekem převezme i trofej pro vítěze, kamennou helmu. Letos poprvé se stává cenou putovní. Tedy v případě, že se v příští sezóně najde přemožitel, kterému Výtisk kamennou helmu přenechá.

Fotogalerie