03. 03.
Hokejistou sezony 2013/14 se stal Petr Ton

Krátce po skončení dalšího ročníku Tipsport extraligy došlo i na tradiční předávání týmových a individuálních cen. V rámci slavnostního večera byl v pražském TOP HOTELU Praha vyhlášen Hokejista sezony 2013/14. Nejprestižnější cenu, o níž rozhodují společně hokejoví odborníci, zástupci médií a nově i samotní hráči, si odnesla opora pražské Sparty Petr Ton. Zkušený útočník, jenž na pomyslném trůnu vystřídal Jana Kováře, převzal také ocenění pro Nejproduktivnějšího hráče TELH a Nejlepšího střelce uplynulého ročníku. Během základní části vstřelil 35 branek a zaznamenal 67 bodů.

Petr Ton na výborné výsledky z dlouhodobé části soutěže plynule navázal ve vyřazovacích bojích, kde ve dvanácti zápasech nasbíral dvanáct bodů za pět branek a sedm asistencí. Z galavečera, který napsal už svůj devatenáctý díl, si celkem odnesl tři trofeje. Ani jeho bodové přísuny nestačily ambiciózní pražské Spartě, která převzala z rukou Tomáše Krále Pohár prezidenta Českého svazu ledního hokeje pro vítěze základní části Tipsport extraligy, k zisku mistrovské trofeje.

Nový Masarykův pohár převzali zástupci úřadujících šampiónů ze Zlína, který ve finále přehrál brněnskou Kometu. Čerství mistři české nejvyšší soutěže v úterý získali šest individuálních ocenění. Cenu Václava Paciny pro Nejlepšího hráče ČP play off TELH získal zkušený útočník Petr Čajánek a jako Nejlepšího obránce zvolili redaktoři deníku Blesk Petra Zámorského, jenž se představí na blížícím se světovém šampionátu v běloruském Minsku.

Do Zlína putovala i cena České televize pro nejlepšího Nováčka roku, kterou si odnesl teprve dvaadvacetiletý gólman Libor Kašík. Při své premiérové sezoně v nejvyšší soutěži patřil k největším oporám moravského týmu. Redaktoři deníku Právo jeho kvality ocenili a vyhlásili jej Nejlepším brankářem roku. Trenérem sezony byl znovu jmenován Rostislav Vlach, jenž dovedl mladý kádr PSG dvakrát za sebou až do finálových bojů.

Jako muž zápasu byl nejčastěji vybrán brankář Slavie Dominik Furch. Opora pražského týmu byla vyhlášena Nejlepším hráčem utkání hned osmnáctkrát. V metropoli zůstala i cena ČTK pro Nejslušnějšího hráče sezony, stal se jím útočník Sparty Lukáš Pech. Třicetiletý jihlavský rodák zaujal svými gesty fair play – v průběhu sezony se rozhodčím několikrát přiznal, že nebyl faulován. Ocenění pro Nejlepšího rozhodčího převzal zkušený čárový arbitr Vít Lederer.

V soutěži Zlatá helma SENCOR diváky nejvíce zaujal svou parádní kličkou mladý zlínský obránce Petr Zámorský. Novinkou letošního galavečera pak bylo udělení Ceny hokejových fanoušků iSport.cz. V této kategorii se mohl z triumfu radovat jeden z lídrů brněnské Komety Vojtěch Němec, který v play off nasbíral čtrnáct bodů za osm branek a šest asistencí.

Premiérovým vítězem Radegast Indexu, měřícího především bojovnost hráčů, se stal karlovarský obránce Michal Gulaši. Jeho ohromná obětavost pro lázeňský tým jej vynesla až do čela pořadí, kterému dominoval s hodnotou RI 309. Pohár pro vítěze první ligy ČR pak mířil podruhé v řadě do Mladé Boleslavi, která si v následné baráži vybojovala kýžený návrat mezi elitu.

 

Výsledky:

Mistr ČR Tipsport extraligy ledního hokeje: PSG Zlín

Pohár prezidenta Českého svazu ledního hokeje: HC Sparta Praha

Hokejista sezony Tipsport ELH (Tipsport + Česká pojišťovna): Petr Ton (HC Sparta Praha)

Nejlepší hráč ČP play off Tipsport ELH – Cena Václava Paciny (MF Dnes + Česká pojišťovna): Petr Čajánek (PSG Zlín)

Nejlepší hráč utkání (Škoda Auto): Dominik Furch (HC Slavia Praha)

Nejproduktivnější hráč Tipsport ELH (Česká televize + Tipsport): Petr Ton (HC Sparta Praha)

Nejlepší střelec (Sport): Petr Ton (HC Sparta Praha)

Nejlepší obránce (Blesk + Radegast): Petr Zámorský (PSG Zlín)

Nejlepší brankář (Právo): Libor Kašík (PSG Zlín)

Nejlepší trenér (Lidové noviny): Rostislav Vlach (PSG Zlín)

Nejlepší nováček (Česká televize): Libor Kašík (PSG Zlín)

Nejslušnější hráč (ČTK): Lukáš Pech (HC Sparta Praha)

Nejlepší rozhodčí (KR ČSLH + Česká pojišťovna): Vít Lederer

Zlatá helma SENCOR (BPA sport marketing): Petr Zámorský (PSG Zlín)

Cena hokejových fanoušků iSport.cz (iSport): Vojtěch Němec (HC Kometa Brno)

Vítěz Radegast indexu (Radegast): Michal Gulaši (HC Energie Karlovy Vary)

Vítěz první ligy ČR (ČSLH): BK Mladá Boleslav