02. 05.
Hokejistou sezony se stal Roman Červenka

Hokejistou sezony se stal Roman Červenka, mistři z Liberce získali pět individuálních cen.

Krátce po skončení dalšího ročníku Tipsport extraligy došlo i na tradiční předávání týmových a individuálních cen. V rámci slavnostního večera byl v pražském Clarion Congress Hotel Prague vyhlášen Hokejista sezony 2015/16. Nejprestižnější cenu, o níž rozhodují samotní hráči, si odnesl útočník Piráti Chomutov Roman Červenka. Zkušený reprezentant, jenž na pomyslném trůnu vystřídal Martina Ručinského, během základní části zaznamenal 61 bodů za 23 branek a 38 nahrávek.

Roman Červenka na výborné výsledky z dlouhodobé části soutěže plynule navázal také ve vyřazovacích bojích, kde v osmi zápasech zaznamenal devět bodů za tři branky a šest asistencí, a výrazně pomohl k účasti Chomutova ve čtvrtfinále Česká pojišťovna play off TELH. Z galavečera, který napsal už svůj jedenadvacátý díl, si kromě poháru pro vítěze nejprestižnější ankety odnesl další dvě ocenění.

Třicetiletý útočník se stal Nejproduktivnějším hráčem Tipsport extraligy a zároveň byl nejčastěji vybrán jako Nejlepší hráč utkání. Tradiční předávání týmových a individuálních cen ovládli hokejisté Bílí Tygři Liberec, kteří dosáhli  poprvé v klubové historii na mistrovský titul a jejich zástupci převzali prestižní Masarykův pohár. Severočeši v dramatickém finále porazili hokejisty Sparty 4:2 na zápasy.

Čerství mistři nejvyšší tuzemské soutěže v pondělí získali celkem pět individuálních ocenění. Cenu Václava Paciny pro Nejlepšího hráče Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy přebíral zadák Radim Šimek. Redaktoři deníku Právo ocenili kvality slovenského gólmana Jána Lašáka a vyhlásili jej Nejlepším brankářem roku a do Liberce putovala i cena pro Nejlepšího trenéra uplynulé sezony Tipsport extraligy.

Filip Pešán vystřídal litvínovského Radima Rulíka. Pod Ještědem zůstalo také ocenění České televize pro nejlepšího Nováčka roku, kterou si odnesl teprve čerstvě devatenáctiletý útočník Dominik Lakatoš. Historicky třetího vítěze poznala statistika Radegast Index, měřící především bojovnost hráčů. V té triumfoval liberecký obránce Jan Výtisk, který ovládl pořadí s hodnotou RI 314.

Dva oceněné hráče měla na slavnostním galavečeru HC Škoda Plzeň. Jako Nejlepšího obránce zvolili redaktoři deníku Blesk Jakuba Jeřábka, Dominik Kubalík potom přebíral ocenění pro Nejlepšího střelce extraligové sezony 2015/16. Cena ČTK pro Nejslušnějšího hráče uplynulého ročníku mířila do rukou produktivního útočníka PSG Zlín Petra Holíka, jenž za 62 utkání nasbíral pouhých 12 trestných minut.

Potřetí v historii galavečera pak přišlo na řadu udělení Ceny hokejových fanoušků iSport.cz. V této kategorii se mohl z triumfu radovat slovenský obránce ve službách HC Kometa Brno Jozef Kováčik, ten na trůnu střídá bývalého brněnského zadáka Michala Kempného. V soutěži Zlatá helma SENCOR pak diváky nejvíce zaujal svým zákrokem brněnský brankář Marek Čiliak, který tím obhájil loňské prvenství.

Nedílnou součástí hokejových zápasů jsou také rozhodčí, tím nejlepším byl letos zvolen čárový Stanislav Barvíř, za nějž přebíral ocenění kolega Petr Blümel. Pohár pro vítěze druhé nejvyšší soutěže, která se v uplynulé sezoně hrála po názvem WSM Liga, obdrželi zástupci HC Dukla Jihlava. Klub z Vysočiny v následné baráži usiloval o návrat mezi tuzemskou elitu, ale stejně jako HC Slavia Praha neuspěl.

 

Výsledky:

Mistr ČR Tipsport extraligy ledního hokeje: Bílí Tygři Liberec

Pohár prezidenta Českého svazu ledního hokeje: Bílí Tygři Liberec

Hokejista sezony Tipsport ELH (Tipsport + Česká pojišťovna): Roman Červenka (Piráti Chomutov)

Nejlepší hráč ČP play off Tipsport ELH – Cena Václava Paciny (MF Dnes + Česká pojišťovna): Radim Šimek (Bílí Tygři Liberec)

Nejproduktivnější hráč Tipsport ELH (Česká televize + Tipsport): Roman Červenka (Piráti Chomutov)

Zlatá helma SENCOR (SENCOR): Marek Čiliak (HC Kometa Brno)

Vítěz Radegast indexu (Radegast): Jan Výtisk (Bílí Tygři Liberec)

Nejlepší hráč utkání (Škoda Auto): Roman Červenka (Piráti Chomutov)

Nejlepší střelec (Sport): Dominik Kubalík (HC Škoda Plzeň)

Nejlepší obránce (Blesk + Radegast): Jakub Jeřábek (HC Škoda Plzeň)

Nejlepší brankář (Právo): Ján Lašák (Bílí Tygři Liberec)

Nejlepší trenér (Lidové noviny): Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec)

Nejlepší nováček (Česká televize): Dominik Lakatoš (Bílí Tygři Liberec)

Nejslušnější hráč (ČTK): Petr Holík (PSG Zlín)

Nejlepší rozhodčí (Česká pojišťovna +  AVE CZ): Stanislav Barvíř

Cena hokejových fanoušků iSport.cz (iSport): Jozef Kováčik (HC Kometa Brno)

Vítěz WSM Ligy (ČSLH): HC Dukla Jihlava

 

RADEGAST INDEX
Kamenná helma putuje do rukou Jana Výtiska

Kdo jiný by měl převzít kamennou helmu, trofej symbolizující obětavost, bojovnost, sílu a nezdolnost hokejových hráčů? Jan Výtisk zvítězil ve statistice Radegast index s luxusním náskokem 50 RI bodů na druhého Tomáše Voráčka. Celkově nasbíral v základní části TELH rekordních 314 RI bodů. A tak speciální helma ze švédské žuly vážící 15 kilogramů putuje do nejpovolanějších rukou.

„Nebyl jsem zraněný, odehrál jsem celou sezónu, takže mi body naskákaly. Popsat, proč statistice dominuju, je těžké. Podle mě hraju pořád stejně,“ říká skromně Jan Výtisk. „Ke kamenné helmě jsem dostal stejný počet piv jako Radegast index bodů, 314. Na ty jsem se těšil nejvíc. A kluci v kabině taky,“ dodává s úsměvem největší bojovník extraligy.

Kapitán Bílých Tygrů kraloval v této sezóně hokejovým tvrďákům konstantně. Celkem třikrát zvítězil v měsíčním bodování Radegast index, většinu sezóny jsme ho proto mohli vidět s typickou zelenou helmou. Tu si vysloužil obětavými zákroky a svoji pověstnou hrou do těla.

 

Tiskovou zprávu můžete stáhnout zde.